Bule

2013-03-27 11:14:56 / 0 kommentarer kommentera inlägget?..


Nu har jag fått lite mer förståelse för mitt nyvunna kändisskap på Makassars flygplats. Totalt i hela Manado, nästan hela norra Sulawesi, finns se vita personer, och vi bor alla här på Tasikoki (djurcentret).

De är så väldigt ovana vid vita människor, och idag när vi var vid supermarketen hörde man folk ropa "Bule!", vilket typ betyder "vit människa". De stirrar på en som om man vore världskänd, så bortsett från paparazzis vet jag totally hur det känns nu. I affären ropade de "hey Mister!" efter en, för Mister är den enda benämningen de kan i stort sett. Blev kallad missis ett par gånger, så jag var lyckligt lottad!

Detta projekt känns väldigt annorlunda mot de andra två volontärprojekten jag varit på, av två anledningar; vi är sex volontärer varav två åker hem om två dagar ( alltså väldigt få), och arbetet man gör känns mer direkt förståeligt om ni fattar vad jag menar.

Tasikoki är alltså ett Wildlife Rescue Center. Det tar emot djur som blivit illa behandlade och som blivit konfiskerade på olika vis. Närmsta byn här är nämligen närmsta vägen att åka till Filippinerna dit många djur smugglas, och många djur konfiskeras vid hamnen.

Tasikoki tar alltså emot djuren och arbetar för att få dem att må bättre så att man i bästa fall kan släppa ut dem i det fria. Här finns ca 60 makaker, 2 sunbears, 2 orangutanger, andra primater, hundratals fåglar, kasuarer, krokodiler och hjortdjur.

Idag visades jag runt, och hjälpte delvis till med arbetet. Det volontärerna gör är att mata djuren, städa deras inhägnader och bygga och laga vad som behövs. De stimulerar djuren genom att göra olika sorters "enrichments", alltså
matanordningar som djuren får kämpa med att få upp så att de håller sig sysselsatta.

Det är väldigt mycket saker man måste tänka på, så huvudet snurrar lite nu. Givetvis inte röra några djur, inte se aporna i ögonen, inte le mot dem eller böja sig ned, är det viktigaste har jag förstått.

Idag hade vi oturen att få jobba i hällregn, så mina gympaskor har tagit sig till en ny nivå av genomdränkta. Hoppas att det är bättre imorgon!:)


Kommentarer

NAMN Kom ihåg mig?

EMAIL

BLOGGADRESS

KOMMENTAR:

Trackback
  
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu